*~Mari Menunaikan Solat~*

Wednesday, December 28, 2011

Bulan disember 2011 yang menghampiri penghujungnya.





Hari nie tetiba nak update ketiga-tiga blog saya. I have my own target. Milestones? Target sehingga akhir 2012 (kecuali PhD), mencapai separuh apa yang diusahakan, insyaAllah. Boleh tengok wish list di sini...----->Klik.



Nak tambah lagi...

7. Get fit. Normally, if we want to get healthy, we are suggested to joging 3 times per day week. Make it 4 times per week.

8. Solat tahajud di samping menjaga solat lima waktu. Kata seorang muslim bijak pandai, kalau kita tak mampu solat tahajud, itu adalah disebabkan beratnya dosa yang kita lakukan. Jadi, perlu memohon ampun kepada Allah s.w.t. banyak2.

Berusaha untuk solat tahajud sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu (bila tak period...)

9. Solat sunat subuh. Banyak kebaikannya. Believe it or not... Personally, I just want to get active starting from fajr.


InsyaAllah.
Jia you!



Tuesday, December 20, 2011

Simpan di sini! :)




Suka kumpul kata-kata motivasi.... Semoga bermanfaat.



Imam Syafie pernah berkata...


"Sesiapa yang mempelajari al QURAN, besar harga dirinya. sesiapa yang mempelajari HADIS, tinggi martabatnya, sesiapa yang mempelajari BAHASA, lembut hatinya, sesiapa yang mempelajari MATEMATIK, tajam pandangannya dan sesiapa yang tidak memelihara dirinya.. maka tidak bererti ilmunya"





Thursday, December 15, 2011

Mencari semangat




1. Mencari semangat dengan makanan. Lepas makan, tidur. Akhirnya kegemukan melanda!

2. Mencari semangat dengan hanging out with friends. Ops, terspeking omputih. Akhirnya jadi malas sebab keluar lagi seronok daripada buat kerja!

3. Mencari semangat dengan joging. Lepas joging, terasa lapar. Lalu makan sepuas-puasnya lalu ngantuk dan tidur. Gemuk LAGI.....

4. Mencari semangat dengan membeli buku-buku kesukaan. Terlalu asyik membaca hingga mengabaikan kerja hakiki....

5. Menulis entri blog. Ataupun ikut cakap orang, blogging. Rasa macam tin kosong pula bila buat entri berunsur nasihat tapi diri sendiri pun tak teramal sangat apa yang ditulis...

Nasihat sepanjang zaman: 
Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

7. Buat je kerja. Just do it.
 
Usaha, doa dan tawakal.


p/s: Pastikan yang ori tanpa plagiat. ;)
No. 6 dah padam sebab tak best... :)




Wednesday, December 7, 2011

Feeling Down



OK. NO MORE ENTERTAINMENT TO FILL THE EMPTY ROOM. It's time to get serious in my work.


ALLAH tidak menciptakan manusia hodoh…
Tetapi ALLAH mencipta manusia dengan kecantikan yang berbeza…
Jadi…
Janganlah bersedih dan merendah diri akan rupa paras mu…
Kerana kecantikan yang abadi terletak pada akhlaknya…
Bukan terletak pada wajah dan pakaiannya…
InsyaAllah.

 Let's put a smile on your face!


Thursday, December 1, 2011

Cantiknya Aurora....


*Bile dah susah tidur... Inilah yang saya suka buat. Tengok video... huhu


Hari nie baru saya tau... Ada dua jenis aurora. 

1. Aurora Australis (The Southern Lights) and 
2. Aurora Boreaulis (The Northern Lights)



Aurora Australis






Aurora Boreaulis






Kalau nak faham macam mana aurora tu terjadi, jom tengok video nie....








Nak simpan video dalam entri nie...daripada International Space Station (ISS) ketika krew ekpedisi diorang mengelilingi bumi selama 90 minit. Dapat tengok aurora warna merah dan hijau dalam video nie:




Earth | Time Lapse View from Space, Fly Over | NASA, ISS from Michael K├Ânig on Vimeo.



Explanation (taken from Astronomy Picture of the Day): 

What is it like to circle the Earth? Every 90 minutes, astronauts aboard the International Space Station experience just that. Recently, crew members took a series of light-sensitive videos looking down at night that have been digitally fused to produce the above time-lapse video. Many wonders of the land and sky are visible in the eighteen sequences, including red aurora above green aurora, lights from many major cities, and stars in the background. Looming at the top of the frame is usually part of the space station itself, sometimes seen re-orienting solar panels. Please help create a useful companion guide for this moving video by identifying landmarks, cities, countries, weather phenomena, and even background constellations that appear.